Συντήρηση και Φύλαξη Κοσμημάτων

Τα χρυσά κοσμήματα δημιουργούνται από κράματα ευγενών μετάλλων,με βασικό συστατικό το χρυσό.Μερικές φορές είναι πιθανό τα κοσμήματα μας να παρουσιάσουν φθορές, οι οποίες όμως είναι εξωτερικές και αναστρέψιμες. Η βασική αιτία που μπορεί να συμβεί αυτό, είναι η χημεία.

Φορώντας ένα κόσμημα έρχεται σε επαφή με πολλά χημικά στοιχεία, αρώματα, ο ήλιος, η σκόνη, τα απορρυπαντικά, τα αντισηπτικά, η υγρασία και ειδικά ο πολύ ισχυρός ιδρώτας, το  όξινο PH του δέρματος που ποικίλει από άτομο σε άτομο και ανάλογα με το τι καταναλώνουμε είναι μερικές από τις συνθήκες κατά τις οποίες όταν εκτεθούν τα κοσμήματα σε αυτές, μπορεί να εμφανίσουν στην επιφάνεια τους ένα λεπτό στρώμα (φιλμ) μαυρίσματος, στίγματα, «νερά», θαμπάδα. Βασική προϋπόθεση για να διατηρείται η λάμψη στα κοσμήματα μας είναι το τακτικό καθάρισμα.

Στο εμπόριο υπάρχουν διαθέσιμα ειδικά πανάκια καθαρισμού χρυσών κοσμημάτων. Εναλλακτικός τρόπος για την περιποίηση τους είναι να χρησιμοποιήσουμε μαλακό σαπούνι και χλιαρό νερό. Βουτώντας μέσα μία μαλακή βούρτσα, πλένουμε και καθαρίζουμε τα κοσμήματα και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στεγνώνουμε προσεκτικά και σχολαστικά με ένα μαλακό πανί, έτσι ώστε να μη μείνει ίχνος υγρασίας.

Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καθαρίσουμε κάθε είδος κοσμήματος, ακόμα και αυτά με πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες.

Καλό είναι να αποφεύγουμε τα σκληρά καθαριστικά ή χημικά όταν πρόκειται για κοσμήματα που φέρουν π.χ. Μαργαριτάρια, Λάπις, Τιρκουάζ, Κοράλλι, Σμαράγδι.

Εξάλλου μπορούμε πάντα να συμβουλευόμαστε και να εμπιστευόμαστε τον κοσμηματοπώλη μας, ο οποίος θα φροντίσει να επαναφέρει τα κοσμήματα μας στην αρχική τους κατάσταση, δίνοντας τους λάμψη και ζωντάνια.

Στη συντήρηση των κοσμημάτων μας παίζει σημαντικό ρόλο και ο τρόπος φύλαξής τους. Δεν φυλάμε τα κοσμήματά μας πότε όλα μαζί, αλλά φροντίζουμε να τοποθετούνται σε κουτιά φύλαξης ξεχωριστά, έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με τ’ άλλο. Έτσι αποφεύγονται η τριβή και τα σημάδια. Κατά προτίμηση τα τακτοποιούμε σε θήκες ή κουτιά που φέρουν επενδύσεις από μαλακά υφάσματα και μακριά από χώρους με υγρασία.

Το ασήμι όπως και ο χρυσός, είναι ευγενές μέταλλο. Στον ατμοσφαιρικό αέρα μαυρίζει από το θειούχο άργυρο καθώς σχηματίζεται λόγω θείου από τα καυσαέρια οχημάτων. Επίσης επηρεάζεται πάρα πολύ από τον όξινο ιδρώτα, σαπούνια, κρέμες, αρώματα, απορρυπαντικά, θάλασσα και γενικά οτιδήποτε με το οποίο μπορεί να προκληθεί μία χημική αντίδραση.

Ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος συντήρησης του ασημένιου κοσμήματος, είναι η επικάλυψη του με ρόδιο (επιροδίωση). Το ρόδιο ανήκει στην οικογένεια της πλατίνας και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη διάβρωση.

Εναλλακτικά μπορούμε να τα περιποιούμαστε με ειδικά καθαριστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μ’ αυτόν τον τρόπο τα ασημένια μας κοσμήματα θα έχουν μεγαλύτερη αντοχή και θα διατηρούν τη λάμψη τους στο πέρασμα του χρόνου.